Teakészítési tanácsok

Egy teáskanál szálas teát számolj csészénként. A teát forrázd le, majd ne feledd a forrázási idő elteltével leszűrni.
Forrázási vízhőmérsékletek, és áztatási idők:

Teák°CPerc
Fekete teák95-1003-5
Zöld teák70-802-3
Gyümölcsteákkb. 908-12
"Nem" teák90-1006-8

 
A vizet minden esetben forraljuk fel, és hagyjuk visszahűlni a megfelelő hőfokra!

 

A csodatevő gyom

A korábban haszontalan  gyomnak  tartott  füzike fajtáinak, -(kisvirágú, mocsári, hegyi, bolyhos, rózsaszínű, stb.) olyan erejük van, hogy gyakran egy csapásra elmulasztják a prosztatabetegségben szenvedők panaszait. Az újra felfedezett és népszerű füzike  a hólyag és prosztatabetegséget gyógyít. Naponta két csészényi javasolt, az egyik reggel, a másik vacsora előtt.
Fekete  tea: Elterjedt, és általános típus. A fekete tea a zöld tealevelek fermentálásával, azaz speciális hőkezelésével készül.
Zöld teák:  Mint neve is mutatja, a cserje legzsengébb  leveleit szedik le, és fermentálás, érlelés nélkül szárítják. A színe ezért zöldes-aranysárga. Japánban, szinte csak zöldteát fogyasztanak, de a világ más részein is  egyre népszerűbbek, az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt. A zöldtea sok polifenolt tartalmaz, mely megvédi szervezetünket a szív - és  érrendszeri, valamint a tumoros betegségektől. Egy másik antioxidáns, mely lassítja az öregedési folyamatokat a szervezetben.
Oolong (vörös) teák:  Az Oolong teakeverékek félig fekete, félig zöld teának felelnek meg. A rövid ideig tartó kezelésnek köszönhetően, a tealevelek külseje sötét, a belseje azonban  világos színű. Illata  a fekete teára emlékeztet, azonban egészségesebb annál, így a fekete tea kedvelőinek ajánlott. A vörös tea, a  fekete, és a zöld tea közt található,  a kezelés  valamint íz világ  tekintetében.
Gyümölcsteák:  A különböző szárított gyümölcsökből főzött italok, - de nem teák, - nagy népszerűségre tettek  szert azok körében is, kik nem kedvelik a klasszikus teafüveket. Ezen kívül léteznek  még  egyéb gyógyító készítmények, melyeket  először az indiánok készítettek. Mára nem ritkán fűszerekkel, virágszirmokkal, illóolajat  tartalmazó növényekkel aromásítják ezeket.

Teaszótár

A teákon, teásdobozokon, az alábbi jelölések olvashatóak:
"S" = (Souchong)= az ág alján található, nagyobb méretű durva levél
"P"= (Pekoe)= a teacserje szálainak végéről szüretelt rész, a levélrügy és az alatta lévő két levél.
"OP"=(Orange Pekoe)= fiatalabb és kisebb méretű, csúcs nélküli levél. Nevét a narancsba hajló színéről nyerte.
"BOP"=(Broken Orange Pekoe)= hasonló, mint az OP tea, csak általában géppel takarítják be, a leveleket, amelyek ezért összetörnek.
"FOP"=(Flowery Orange Pekoe)= a  teacserje hajtásainak végéről, általában kézzel szüretelt levél.
"GFOP"=(Golden Flowery Orange Pekoe)= a két legfelső levelet és az aranyszínű rügyet tartalmazó fiatal tealevél.
"TGFOP"=(Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)= a FOP nagyobb részei, melyek a hajtás végéről szedett rügyekből is sokat tartalmaznak.
"FTGFOP"=(Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe)= a TGFOP magasabb minőségi fokozata.
"SFTGFOP1"=(Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe-grade 1)= különlegesen finom, első osztályú minőségű, arany virágú fekete teafajta.
"Estate"= (birtok) = az ültetvény nevét jelöli, ahonnan a levelek származnak.
"Vintage"=(szüret)= egy szüretből származó, mással nem kevert levelek.
"First Flush"=(első virágzat)= a levelek az év első terméséből származnak. Finom, ízletes és könnyű tea készíthető belőle.
"Second Flush"=(második virágzat)= a levelek a második szüretből származnak. Erőteljesebb, gazdagabb és sötétebb tea készíthető belőle.