HELYBEN PÖRKÖLT KÁVÉKÜLÖNLEGESSÉGEK
Saját keverékek, melyek az Íródeák kedvencei

Vulkán (80/20)
Egzotikum (70/30)

KÖZÉP-AMERIKA

Guatemala

A világ legjobb kávéi közé sorolják. Íze zamatos, megnyerő. Kiegyensúlyozottan karakteres, tetszetősen aromás kávé.

Costa Rica

A közép-amerikai magaslatok egyik legfinomabb, erőteljes kávéja. Jellegzetesen telt, sűrűn zamatos, gazdagon aromás kávé.

Mexikó

Mexikó déli részén, a Chiapas régióban növesztik a világ legtisztább és leginkább környezetbarát kávéfajtáját, a Tapachulát. Ennek a kávénak az ízén állítólag szinte érezni a napfény zamatát. Telt, pikáns aroma enyhe dió ízzel és csokoládés utóízzel társulva.

DÉL-AMERIKA

Brazília

Kellemes, lágy aromás. Szelíden édeskés,harmonikusan tömött zamatos kávé. Brazília leghíresebb termőföldjéről,a Minas Gerai tartományból származik.

Columbia

Közepesen testes, vibráló, de nem túlzó savassággal, kifinomult gyümölcsösséggel bír. Igazi klasszikus.

AFRIKA

Etiópia

Az Arabica kávék szülőföldje. Már 1258-ban kávé termetta földjén. A híres magaslatokon természetesen teremnek a kávék gyöngyszemei.

Kenya

A Kilimandzsáró magaslatain terem. Nagyon finom, testes, kiválóan aromás. Tetszetős az ínyenceknek, akik keresik az éles, egzotikus ízeket.

ÁZSIA

India

Jellegzetesen titkos. Aromája egyszerre hasonlít a mézre,a keserű kakaóra és a fiatal citrus levelére. Erőteljes, tartalmas, kellemesen zamatos kávé.

SZIGETVILÁG

Indonesia

Az ínyencek kedvelt kávéja. Erélyes, tartalmas, tömött, megnyerően zamatos kávé.

 

A kávé szó eredetének megfejtésére két megoldás is kínálkozik. Az elterjedtebb vélemény szerint egy etiópiai vidék, Kaffa nevéből származik, ahonnan a kávét Jemenbe szállították. A másik lehetőség az arab kahwa (قهوة) szó – amelyből a mi kávé szavunk ered –, ez azonban eredetileg bort jelentett, s csak később vitték át a megnevezést a fekete italra. A 16. században már az egész arab világban a főzött, élénkítő hatású italt jelentette. Bár a kávé (Coffea) nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. Az arab kávé adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robuszta kávénál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arab kávé adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robuszta kávé igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arab kávét favorizálja.